Pojištění nemovitosti a domácnosti. Máte v pojmech jasno?
29. 07. 2020

Pojištění nemovitosti a domácnosti. Máte v pojmech jasno?

Investovat několik milionů do nemovitosti a poté majetek neochránit pojištěním samozřejmě nelze doporučit. Na trhu je k dispozici celá řada balíčků majetkových pojištění od desítek pojišťoven a zprostředkovatelů. Přesto mají lidé nejasnosti v pojištění nemovitosti a domácnosti.

 

Rozdíly mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti

Na dům i byt číhá řada nebezpečí. Určitě je tu obava o požár, záplavu, povodeň nebo o krádeže věcí po násilném vniknutí. Pojištění však kryje jen některé součásti vašeho majetku.

Pojištění nemovitosti znamená pojištění samotné konstrukce budovy. Pevné součásti spojené se základy. Zároveň se vztahuje i na zabudované (a ukotvené) součásti. Tím mohou být radiátory, klimatizační jednotka, kotel nebo solární panely.

Pojištění domácnosti znamená ale pojištění vnitřního vybavení domu nebo bytu. Věci, které jste domů nakoupili, můžete s nimi volně pohybovat a můžete je snadno přestěhovat. K nim patří nábytek, spotřebiče, elektronika, šperky i věci osobní potřeby.

Samostatnou kapitolou jsou kuchyňské linky, vestavné skříně a koupelnová sanita. Pojišťovny zahrnují tyto předměty někdy k nemovitosti a někdy k domácnosti, záleží na konkrétních podmínkách pojišťoven.

 

Kontrolujte limity pojištění

Jedním z častých metod pojišťoven je stanovení nejrůznějších limitů. Ačkoliv si pojistíte nemovitost na 3 milióny korun a domácnost (vnitřní vybavení) na milion, nemusí to znamenat, že v případě pojistné události tyto částky získáte.

Pojišťovny mají definovány skupiny předmětů, pro které stanovují takzvané limity. Tedy horní hranici obnosu, kterou klientům vyplatí v případě likvidace škody.

Setkáte se s limitem na stavební součásti ve výši 1 % celkové pojistné částky. Setkáte se s limitem 50 tisíc na elektroniku nebo cennosti. Setkáte se s limitem na sportovní vybavení, umělecké předměty, hudební nástroje i domácí zvířata.

Pečlivě si proto prostudujte podmínky jednotlivých pojišťoven a zaměřte se na limity plnění. Pokud byste chtěli určité předměty ochránit více je vhodné sjednat si doplňkové pojištění nebo připlatit za zvýšení limitu.

Mgr.Jana Soudková
Autor: Mgr.Jana Soudková

 

V realitách aktivně působím od roku 2007. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem, zodpovědností i empatií. 

Práce realitního makléře mě úplně nadchla,  snažím se vymýšlet stále lepší a lepší prezentaci svěřených nemovitostí, aby byly na špičkové úrovni. Zpracovávám virtuální prohlídky, využívám kvalitní fotoaparát CANON s  režimem HDR ( focení do protisvětla) , vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. V poslední době zajišťuji 3D virtuální prohlídky, kdy si mohou zájemci několikrát prohlédnout Vaši nemovitost z pohodlí svého domova, mohou si naplánovat, jak Vaši nemovitost upraví, jak ji vybaví, až ji koupí. Málokdo si pamatuje z fyzické prohlídky, jak nemovitost vypadala, kde co bylo a kde ne. 

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentovala, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří již stovky referencí spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Ráda se s Vámi sejdu a vše vysvětlím.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů